Alper Yurdemi

Alper Yurdemi

Alper Yurdemi, 1967 yılında Ankara’da doğdu. Orta ve lise eğitimini Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi’nde tamamladı. 

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Sanat Tarihi ve Arkeoloji okudu. Hacettepe Üniversitesi’nde Arkeoloji Yüksek Lisansı yaptı. 

1993 yılından beri sahibi olduğu ve 2013 yılında şirket haline getirdiği “Çeşni Türk El Sanatları” mağazasında geleneksel Türk El Sanatları’nın seçkin örneklerinin satışını yapmaya devam ediyor. 

Yaklaşık 8 yaşından beri bilinçli olarak koleksiyon yapıyor ve şu anda 17 farklı koleksiyonunda 9000’e yakın eser bulunmaktadır. Bunların en kapsamlısı olan Osmanlı İşlemeleri Koleksiyonu yaklaşık 1400 adet eserle bu konuda Ankara’daki en büyük özel koleksiyondur. Halen bu koleksiyonun sanal müze uygulaması üzerinde çalışmaktadır. 

Aynı zamanda Osmanlı İşlemeleri ve işlemelerdeki desen anlamları üzerine araştırmalar yapmakta, bu konuda bir kitap yazmakta ve aynı konuda İngilizce ve Fransızca olarak konferanslar vermektedir. Bugüne kadar hepsi Ankara’daki diplomatlara olmak üzere çeşitli büyükelçiliklerde veya elçilik rezidanslarında 10 konferans vermiştir. Bu konferansların sonuncusu 12 Mayıs 2015 tarihinde Danimarka Büyükelçiliği rezidansında düzenlenmiştir. 

2014 yılı Kasım ayında İslamabad ve Karaçi’de üç, ve 2016 Mayıs ayında Dublin Chester Beatty Library’de bir konferans daha vermiştir.

Osmanlı işlemeleri konusunda çeşitli devlet veya üniversite müzelerine ve özel koleksiyonlara ekspertiz hizmeti de vermektedir.